Vrijdag 22 november 2019 van 12:00u-17:00u.
Locatie: KIVI, Prinsessegracht 23, Den Haag.

De meetup was een succes. Meer dan 100 bezoekers. De vijf Nederlandse topdenkers lichtten hun denkbeelden toe en gingen daarna met de deelnemers in gesprek om feedback te ontvangen. Deze ‘opbrengst’ gebruiken de denkers om hun definitieve essay te schrijven.

De essays worden begin 2020 gebundeld tot een CROW-publicatie ‘Mobility meets Philosophy - Filosofen agenderen Mobiliteit’. Daarna gaan we met het resultaat het land in om over de denkbeelden te praten en onze gedachten verder uit te bouwen voor de mobiliteit van de toekomst.

Wil je graag de gratis publicatie ontvangen, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Het vakgebied Mobiliteit en Transport is volop in beweging. Vaak door invloed vanuit andere domeinen door maatschappelijke ontwikkelingen, technologische veranderingen of disruptieve innovaties. Om voldoende grip te houden op al deze ontwikkelingen is het nodig om de complexiteit van de vraagstukken te doorgronden. En te bezien hoe deze zich vertalen naar de ruimtelijke organisatie, de inrichting en het gebruik daarvan in Nederland.

Dit besef vraagt om een verruiming van onze denk- en werkwijze. Filosofen zijn geoefend in het bevragen van aannames, het bieden van nieuwe inzichten en het aandragen van handelsperspectieven. Hierdoor zijn ze een belangrijke externe partij die deze ontwikkeling in perspectief kunnen brengen. Het project streeft ernaar denkers en beleidsmakers te verbinden en samen naar de brede betekenis van mobiliteit te zoeken.

Door filosofen in contact te brengen met het werkveld van ruimte en mobiliteit zetten we de eerste stap om het mobiliteitsbeleid te verrijken met brede, ook mobiliteit overstijgende overwegingen.

Doel van de meet-up

Doel van het initiatief is het werken aan een beter begrip van het fenomeen mobiliteit binnen een vitale mobiele samenleving en dit te delen met de mobiliteitsvakwereld.

De thema’s die in de meet-up aan bod komen hebben vooral een strategisch niveau. De doelgroepen voor deelname aan de meet-up zijn dan ook beleidsmakers, bestuurders/politici en onderzoekers in de mobiliteitsvakwereld.

Inbreng van de filosofen

Er zijn 5 filosofen geselecteerd die aan de hand van de door ons opgestelde thema’s hun denkbeelden op papier zetten. De thema’s worden tijdens de meet-up aan de hand van een pitch met iedereen gedeeld waarna in workshops dieper op de inhoud wordt ingegaan en bediscussieerd: Mobility meets Philosophy.

De essays worden gebundeld tot een volwaardige CROW-publicatie ‘Mobility meets Philosophy – Filosofen agenderen Mobiliteit’, voorzien van een toelichting en een overzicht van de meest relevante vraagstukken.

De volgende filosofen verzorgen een pitch en schrijven een essay (zie voor toelichting thema’s LINK naar bijlage):

  • Daan Rovers (Denker des Vaderlands) thema: ‘Mobiliteit, politiek en het politieke debat’;
  • Naomi Jacobs (schrijver en filosoof), thema ‘Uitdagingen en kansen in plaats van angst’;
  • Henk Oosterling (oud universitair hoofddocent filosofie), thema ‘Mobiliteit en de inclusieve samenleving’;
  • Jan Hendrik Bakker (auteur, docent en journalist), thema ‘Mobiliteit en wonen’;
  • Coen Simon (schrijver en filosoof), thema ‘Mobiliteit en samenleving’.

Samenwerkende partners

NMTM heeft voor de meet-up ‘Mobility meets Philosophy’ de samenwerking gezocht met partijen die al werken in de ruimtelijke inrichting, ervaring hebben met de discipline filosofie en de overtuiging delen dat een meet-up tussen filosofen en de mobiliteitsvakwereld waardevol is.

Download de aankondiging als pdf

 

Back to Top